Egészséges mindennap szaunázni? Ezek a szaunázás hatásai

Egészséges mindennap szaunázni?


szaunázás pozitív hatásai

Manapság egyre trendibb ez a szaunázás dolog, és sokszor szokták mondani, hogy mennyi pozitív hatása is van. Vajon érdemes mindennap szaunázni, egészséges a mindennapos szauna használat tényleg? Ennek jártunk most utána, hogy egészen pontosan milyen hatásai vannak a szaunázásnak!


A szaunázás javítja a szívműködést

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres szaunázás javíthatja a szívműködést szívelégtelenségben szenvedőknél. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti 4-7 szauna használata jelentősen csökkenti a hirtelen szívhalál és más szívbetegségek kockázatát. Ezek alapján tehát fokozottan ajánlott minden nap leülni kicsit a szaunába.

 

A szaunázás javítja a tüdőfunkciót

Tanulmányok szerint a szaunázás javítja a tüdő működését asztmában és krónikus hörghurutban szenvedőknél azáltal, hogy segít megnyitni a légutakat, fellazítja a váladékot és csökkenti a stresszt. tehát amennyiben neked is ilyen panaszod van, jobban teszed, ha a mindennapi rutinodba iktatod a szaunázást is, hamar érezni fogod majd az eredményét a forró levegős kúrának.

 

A szaunázás erősíti az immunrendszert

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a szaunázás erősítheti az immunrendszert, és megerősítheti a védekezést a gyakori megfázás és fertőzések ellen egészséges egyéneknél. Ebben a téli időszakban erre nagyon nagy szükség van! 

Szeretnél egy saját szaunát, hogy minél inkább élvezni tudd ezeket a csodás hatásokat? Kattints ide: finn szauna rendelése.  

 

A szaunázás csillapítja a fájdalmat

A szaunában való fürdőzést a fájdalom csillapításával és a csontrendellenességek, például az osteoarthritis, a rheumatoid arthritis és a fibromyalgia tüneteinek csökkentésével hozták kapcsolatba. Tudományos bizonyíték még nincsen erre a tézisre, de a korai megfigyelések azt mutatják, hogy hatékony a fájdalom csökkentésében a szaunázás.

 

A szaunázás megakadályozza a bőrirritációt

Bár a tudományos bizonyítékok hiányoznak, néhány ember arról számolt be, hogy a pikkelysömör tünetei javultak a rendszeres szaunázással. Nem ajánlott azonban minden típusú bőrbetegség esetén, mivel a szaunázás az atópiás dermatitisz tüneteinek súlyosbodását okozhatja. Mielőtt bőrbetegségeddel heves szauna szeánszozásokba fognál mindenképpen kérd ki a szakorvosod véleményét. Illetve amennyiben azt tapasztalod, hogy ennek hatására tüneteid súlyosbodnak, feltétlenül hagyj fel a szauna használattal!

 

A szaunázás csökkenti a demencia kockázatát

Egy egészséges finn férfiakon végzett vizsgálat, összefüggést mutatott ki a rendszeres szaunázás és a demencia, az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kockázata között. Nem tisztázott azonban a pontos hatásmechanizmus, amellyel a szaunázás megvédi az idegeket a degenerációtól. De folyik ennek a tanulmányozása. Addig is, ártani biztosan nem fog, ha rendszeresen szaunázol, hiszen ezen kívül is megannyi pozitív hatása van.

 

A szaunázás csökkenti a gyulladást

Az átfogó tanulmányok szerint a rendszeres szaunafürdők csökkenthetik a keringő gyulladásos markerek, például a C-reaktív protein (CRP) szintjét. A CRP szintje általában magasabb bizonyos gyulladásos állapotokban. Tehát összefoglalva, a rendszeres szaunázással a gyulladásoktól is meg lehet szabadulni.

 

A szaunázás csökkenti a koleszterinszintet

A szauna rendszeres használata segíthet az összkoleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a trigliceridek csökkentésében, valamint növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét is. Koleszterinproblémák, vagy éppen azok megelőzése céljából is érdemes szaunázni!
 

Szerző: VN

címkék:

Kommentek


amic.hu

amic.hu

Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első

amic.hu-Budapesten az első

“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”

 

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

céges esemény

Rendezvényhelyszínek céges rendezvényhez

A céges rendezvényeknek se szeri se száma a fővárosi és vidéki rendezvényhelyszíneken, hiszen rengeteg olyan céges esemény van, ami az irodán kívül kerül megrendezésre, évente több alkalommal. 

3 tipp különleges esküvőhöz

3 tipp, hogy igazán különleges legyen az esküvőtök!

Az esküvő önmagában egy nagyon különleges alkalom, de azért van rá mód, hogy még a megszokottnál is különlegesebb legyen! Mutatunk is néhány olyan tippet, amivel ezt könnyedén elérhetitek. Legyen a ti Nagy Napotok is igazán különleges!

szaunázás pozitív hatásai

Egészséges mindennap szaunázni?

Manapság egyre trendibb ez a szaunázás dolog, és sokszor szokták mondani, hogy mennyi pozitív hatása is van. Vajon érdemes mindennap szaunázni, egészséges a mindennapos szauna használat tényleg? Ennek jártunk most utána, hogy egészen pontosan milyen hatásai vannak a szaunázásnak!

Ötletek karácsonyi buli feldobására

Hogyan lehet feldobni a céges karácsonyi bulit? Íme néhány jó ötlet

Azt érzed, hogy kicsit kezd unalmas lenni a céges karácsonyi összejövetel? Többen is ürügyeket találnak ki, hogy miért nem jönnek, akinek nem sikerül, az pedig unottan próbálja túlélni? Egy ilyen karácsonyi összejövetel tökéletes alkalom, hogy a kollégák kicsit összekapcsolódjanak, a cég egy egész közösségnek érezhesse magát, úgyhogy semmiképpen sem szabad kihagyni, inkább egy kicsit feldobni! Mutatunk tippeket, amik segíthetnek feldobni a céges karácsonyi összejöveteleket!