Egészséges mindennap szaunázni? Ezek a szaunázás hatásai

Egészséges mindennap szaunázni?


szaunázás pozitív hatásai

Manapság egyre trendibb ez a szaunázás dolog, és sokszor szokták mondani, hogy mennyi pozitív hatása is van. Vajon érdemes mindennap szaunázni, egészséges a mindennapos szauna használat tényleg? Ennek jártunk most utána, hogy egészen pontosan milyen hatásai vannak a szaunázásnak!


A szaunázás javítja a szívműködést

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rendszeres szaunázás javíthatja a szívműködést szívelégtelenségben szenvedőknél. Egy másik tanulmány kimutatta, hogy a heti 4-7 szauna használata jelentősen csökkenti a hirtelen szívhalál és más szívbetegségek kockázatát. Ezek alapján tehát fokozottan ajánlott minden nap leülni kicsit a szaunába.

 

A szaunázás javítja a tüdőfunkciót

Tanulmányok szerint a szaunázás javítja a tüdő működését asztmában és krónikus hörghurutban szenvedőknél azáltal, hogy segít megnyitni a légutakat, fellazítja a váladékot és csökkenti a stresszt. tehát amennyiben neked is ilyen panaszod van, jobban teszed, ha a mindennapi rutinodba iktatod a szaunázást is, hamar érezni fogod majd az eredményét a forró levegős kúrának.

 

A szaunázás erősíti az immunrendszert

A bizonyítékok azt mutatják, hogy a szaunázás erősítheti az immunrendszert, és megerősítheti a védekezést a gyakori megfázás és fertőzések ellen egészséges egyéneknél. Ebben a téli időszakban erre nagyon nagy szükség van! 

Szeretnél egy saját szaunát, hogy minél inkább élvezni tudd ezeket a csodás hatásokat? Kattints ide: finn szauna rendelése.  

 

A szaunázás csillapítja a fájdalmat

A szaunában való fürdőzést a fájdalom csillapításával és a csontrendellenességek, például az osteoarthritis, a rheumatoid arthritis és a fibromyalgia tüneteinek csökkentésével hozták kapcsolatba. Tudományos bizonyíték még nincsen erre a tézisre, de a korai megfigyelések azt mutatják, hogy hatékony a fájdalom csökkentésében a szaunázás.

 

A szaunázás megakadályozza a bőrirritációt

Bár a tudományos bizonyítékok hiányoznak, néhány ember arról számolt be, hogy a pikkelysömör tünetei javultak a rendszeres szaunázással. Nem ajánlott azonban minden típusú bőrbetegség esetén, mivel a szaunázás az atópiás dermatitisz tüneteinek súlyosbodását okozhatja. Mielőtt bőrbetegségeddel heves szauna szeánszozásokba fognál mindenképpen kérd ki a szakorvosod véleményét. Illetve amennyiben azt tapasztalod, hogy ennek hatására tüneteid súlyosbodnak, feltétlenül hagyj fel a szauna használattal!

 

A szaunázás csökkenti a demencia kockázatát

Egy egészséges finn férfiakon végzett vizsgálat, összefüggést mutatott ki a rendszeres szaunázás és a demencia, az Alzheimer-kór és más neurodegeneratív betegségek kockázata között. Nem tisztázott azonban a pontos hatásmechanizmus, amellyel a szaunázás megvédi az idegeket a degenerációtól. De folyik ennek a tanulmányozása. Addig is, ártani biztosan nem fog, ha rendszeresen szaunázol, hiszen ezen kívül is megannyi pozitív hatása van.

 

A szaunázás csökkenti a gyulladást

Az átfogó tanulmányok szerint a rendszeres szaunafürdők csökkenthetik a keringő gyulladásos markerek, például a C-reaktív protein (CRP) szintjét. A CRP szintje általában magasabb bizonyos gyulladásos állapotokban. Tehát összefoglalva, a rendszeres szaunázással a gyulladásoktól is meg lehet szabadulni.

 

A szaunázás csökkenti a koleszterinszintet

A szauna rendszeres használata segíthet az összkoleszterin, az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a trigliceridek csökkentésében, valamint növelheti a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) szintjét is. Koleszterinproblémák, vagy éppen azok megelőzése céljából is érdemes szaunázni!
 

Szerző: VN

címkék:

Kommentek


amic.hu

amic.hu

Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első

amic.hu-Budapesten az első

“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”

 

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

céges esemény

Rendezvényhelyszínek céges rendezvényhez

A céges rendezvényeknek se szeri se száma a fővárosi és vidéki rendezvényhelyszíneken, hiszen rengeteg olyan céges esemény van, ami az irodán kívül kerül megrendezésre, évente több alkalommal. 

szaunázás pozitív hatásai

Egészséges mindennap szaunázni?

Manapság egyre trendibb ez a szaunázás dolog, és sokszor szokták mondani, hogy mennyi pozitív hatása is van. Vajon érdemes mindennap szaunázni, egészséges a mindennapos szauna használat tényleg? Ennek jártunk most utána, hogy egészen pontosan milyen hatásai vannak a szaunázásnak!

Ötletek karácsonyi buli feldobására

Hogyan lehet feldobni a céges karácsonyi bulit? Íme néhány jó ötlet

Azt érzed, hogy kicsit kezd unalmas lenni a céges karácsonyi összejövetel? Többen is ürügyeket találnak ki, hogy miért nem jönnek, akinek nem sikerül, az pedig unottan próbálja túlélni? Egy ilyen karácsonyi összejövetel tökéletes alkalom, hogy a kollégák kicsit összekapcsolódjanak, a cég egy egész közösségnek érezhesse magát, úgyhogy semmiképpen sem szabad kihagyni, inkább egy kicsit feldobni! Mutatunk tippeket, amik segíthetnek feldobni a céges karácsonyi összejöveteleket!

 Nyári szaunázás pozitív hatásai

5 ok, amiért érdemes szaunát használni nyáron

Kint is forróság van nyáron, mégis miért ülne be bárki egy még forróbb helyre? Télen kész felüdülés egy meleg helyen pihenni egy kicsit, de mi értelme van nyáron szaunázni? Nagyon is sok, mutatjuk is miért éri meg nyáron szaunát használni!