Miért fontos a nyújtás?

Miért fontos a nyújtás?


A nyújtás nagyon fontos!

A sport sok ember számára a mindennapok szerves része, a legtöbb ember végez valamilyen mozgásformát, akár a teste karbantartása végett, akár alakformálási szándékkal, vagy épp csak élvezetből. Viszont sokan nem fektetnek elég hangsúlyt az edzések során a nyújtásra, pedig nem csak nagyon fontos része, de a mellőzése problémákhoz vezet hosszútávon.


Miért kell nyújtani?

 

A nyújtás minden sporttevékenység fontos része, még ha sokan mellőzik is a rendszeres végzését. Az izomfejlődés miatt lényeges, hogy alaposan és rendszeresen nyújtsunk, ha erőkifejtéssel járó terhelésnek tesszük ki a testünk. A rendszeres nyújtás megelőz számos balesetet, mint például az izom, vagy ínszalag húzódása, esetleg szakadása. Nem csak a vérkeringést élénkíti, de a salakanyagok ürülését is elősegíti a szervezetből, sőt, nyújtással megelőzhető az izomláz is.

 

Hogyan kell nyújtani?

 

Fontos, hogy nyújtás előtt (vagy épp edzés előtt) a test bemelegedjen, különben húzódásokra lehet számítani. És szintén nagyon fontos, hogy túlzásba sem szabad vinni, csak addig szabad csinálni, ameddig jól esik. Ha már fájdalmas a nyújtás, akkor túlzásba lett víve. Sérült izmot pedig egyáltalán nem szabd nyújtani, hanem pihentetni kell, hogy maradéktalanul helyre tudjon jönni, illetve az orvos által előírtak szerint kell cselekedni.

 

A nyújtást lassan kell végezni, fokozatosan, nem szabad erőltetni, vagy lendületből csinálni. Nyújtás közben oda kell figyelni a légzésre is, hogy az ne váljon rendszertelenné, szaggatottá. Ez kezdetben kihívás lehet, idővel viszont teljesen természetessé válik.

 

Egyes sportok szinte csak nyújtó gyakorlatokból állnak, ilyenek például a tai chi, a pilates, vagy a jóga. Ezek végzése során nem csak nyújtógyakorlatokat csinálnak, hanem meditálnak, a tudatukat egy magasabb szintre emelik, így ezek a sportok egyszerre kedveznek a testnek és a léleknek is.

 

Hogyan lehet még hatékonyabbá tenni a nyújtást?

 

Egyes embereknek az idő előrehaladtával szükséges lehet a nyújtó gyakorlatok hatékonyságának növelésére. Ebben sokat tud segíteni egy fitness szalag vásárlás, amely számos különböző erősségben beszerezhető, általában színek szerint van kódolva. Egy ilyen szalag segítségével tovább lehet fokozni az ellenállást, így a mozdulatok még magasabb hatásfokon kerülnek elvégzésre.

Szerző: Puskás Rékka

címkék:

Kommentek


amic.hu

amic.hu

Ön az amic.hu oldalon jár, mely a főváros legújabb online újságja. Itt minden friss információ megtalálható Budapestről, mely ma vag mostanában a városban történt.

amic.hu-Budapesten az első

amic.hu-Budapesten az első

“Millió emlék köt össze veled,
Ezer kanyargón lüktető úttest,
A grundok s a játszóterek,
Nálad Otthon vagyok, Budapest.”

 

Doboz 3

Doboz 3

Doboz szövegeCikkek

céges esemény

Rendezvényhelyszínek céges rendezvényhez

A céges rendezvényeknek se szeri se száma a fővárosi és vidéki rendezvényhelyszíneken, hiszen rengeteg olyan céges esemény van, ami az irodán kívül kerül megrendezésre, évente több alkalommal. 

3 Balaton-felvidék látnivaló

3 látnivaló a Balaton-felvidéken, ami téged is el fog varázsolni

Magyarország egyik legszebb része a Balalton-felvidék, ahol a kanyargó dimbek-dombok őrzik a nyugtát sosem találó magyar tenger hullámait. Erre a vidékre invitálunk most titeket, és mutatunk 3 olyan különleges helyszínt is itt, ami garantáltan el fog varázsolni titeket.  Jöjjön hát 3 csodaszép hely a Balaton-felvidék dűnéiről.

Mire lehet számítani egy fogászati kezelés során?

Mire lehet számítani egy fogászati kezelés során?

Nagyon sok féle ilyen-olyan mendemondát, híresztelést, már-már rémtörténetnek mondható negatív kritikát lehet hallani a fogorvosi kezelésekkel kapcsolatban, de mi az igazság? Te is félsz fogorvoshoz fordulni, fogalmad sincsen, hogy mi fog történni, miután beülsz a fogorvosi székbe? Most segítünk, és leírjuk lépésről lépésre a részletes folyamatot!

Hogyan lehet fiatalos külsőm 50 felett?

Hogyan lehet fiatalos külsőm 50 felett?

Mindenki szeretne fiatalosan kinézni, azonban ez egy bizonyos kor felett nem olyan egyszerű értelemszerűen. Mégis hogyan lehetsz fiatalos, ápolt 50 évet felett is? Mutatjuk hogyan kerülhetsz bomba formába!